Wendbaarheid in de toekomst van projecten

Een complexe en urgente opgave voor 200 km kademuren en 850 bruggen.
Scrol voor meer informatie
Om mee te beginnen
Wendbaar meesterschap
De wereld verandert sneller dan ooit. Hoe ontwikkel je als organisatie de vaardigheden om met die constante onzekerheid om te gaan?

Van aanpassen naar meesterschap

Als er ooit een moment was om jezelf af te vragen of jouw organisatie ‘wendbaar’ is dan is het wel nu. De effecten van personeelstekorten, beschikbaarheid van materialen en onvoorspelbaarheid van energie- en materiaalprijzen komen bijna dagelijks voorbij in het nieuws.

 

Binnen veel organisaties speelt de vraag hoe de processen meer wendbaar in te richtenen dus sneller/beter in te kunnen spelen op veranderingen. Een logische eerste gedachte maar misschien onvoldoende om een echte transitie naar een wendbare organisatie te bewerkstelligen. Want gaat het niet juist over de manier waarop we structureel met onzekerheden en onvoorspelbaarheid omgaan? Niet alleen nu maar in de komende 10-20 jaar of zelfs langer?

 

Pas als we verder vooruit durven te kijken zien we dat er fundamentele wijzigingen in bv de arbeidsmarkt, kennisverdeling en productiemethoden aan zullen komen. Nieuwe technieken die een individu in staat stelt iets te doen waarvoor nu nog een heel projectteam nodig is. Of iemand zonder ervaring in staat stelt complexe opgaven te managen vanuit zijn luie (strand)stoel.

 

Als dit de basis wordt voor wendbaarheid dan zullen we ons dus OOK moeten richten op de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen gaan met onzekerheden en onvoorspelbaarheid. We praten dan niet meer over gecompliceerde opgaven, waarvan bijna alles bekend is, maar over complexe opgave waar bijna alles nog NIET bekend is. En waar nog onbekende variabelen en verbindingen direct effect hebben op de uitvoering en dus het eindresultaat.

 

Over welke vaardigheden hebben we het dan? Denk dan bijvoorbeeld aan vaardigheden die gericht zijn op het hoger doel van de opgave, het samenwerken in vertrouwen en zelforganisatie. En welke interventies die, bewust gekozen, het gewenste effecten zouden kunnen bewerkstelligen. In 2012 promoveerde Nicoline Mulder hierop met haar onderzoek over projectmanagement vanuit het complexiteits denken. Hierbij fungeert een systeem, zoals een project, autonoom als geheel, maar is op zichzelf ook geïntegreerd in een groter geheel.

 

Hiervoor benoemde zij elf interventies die een aantal psychologische of sociale mechanismen in gang die op hun beurt een bepaald effect genereren. Bijvoorbeeld het werken op basis van gedeelde waarden triggert dat mensen open met elkaar gaan communiceren, het triggert voorspelbaarheid, het zorgt voor aantrekkingskracht en genereert vertrouwen.

 

Een echt toekomst bestendige, en dus blijvend wendbare, organisatie past niet alleen zijn werkmethodieken en -processen aan maar gaat ook op zoek naar andere vaardigheden die de basis zullen moeten zijn van toekomstig meesterschap. Want ongetwijfeld komen er ons decennia vol nieuwe uitdagingen tegemoet.

Onderwerp in beeld
Wist je dat?
Aan het woord
“We praten niet meer over gecompliceerde opgaven waarvan alles bekend is, maar over complexe opgaven waar bijna alles nog niet bekend is.”
Ed
Directeur kennis en ontwikkeling

Thuis in projectbeheersing

Bij ons vind je de ondersteuning en kennis om samen verder te groeien in jouw vakgebied.

Projectbeheersing

Grip op je project door de juiste technieken

Projectadvies

Praktische adviezen en begeleiding bij veranderingen.

Planningsmanagement

Grip op tijd en middelen met de juiste methoden en tools.

Kans- en Risicomanagement

Voorkom verrassingen en gemiste kansen met advies en ondersteuning in kans- en risicobeheersing.
Blijf op de hoogte

Meer weten of op de hoogte blijven? We helpen je graag

Bij Deg delen we graag onze kennis en inzichten. Heb je vragen over een onderwerp, wil je meer weten over onze expertise, of blijf je graag op de hoogte? Neem contact met ons op of ontdek meer artikelen.

Bekijk ook deze blogs

Bekijk hoe wij projectuitdagingen hebben aangepakt

Meer bekijken?

Bekijk al onze blogs
hebben we al verwelkomd.

Aan de slag met projectbeheersing? Neem plaats op de juiste stoel

Samen maken we projecten succesvol, met de mens centraal.