Vrouwen in projectmanagement functies anno 2019

>>Vrouwen in projectmanagement functies anno 2019

Vrouwen op Infra- en Bouwprojecten

Let’s face it, de bouw- en infra wereld is een door mannen gedomineerde wereld

Waarom is dat eigenlijk? En moeten we dit niet veranderen? Één ding is zeker duidelijk, grote projecten kunnen over het algemeen (veel) beter. Ik ga in mijn tweede blog niet vertellen hoe het moet, maar ik benoem één element welke een (groot) aandeel in een project kan hebben, namelijk: vrouwen op de projectvloer.

 

Ontmoet Peter Henrichs. Als contract- en civielmanager heeft hij 10 jaar ervaring op complexe projecten in de EPC industrie. Bij Deg is hij werkzaam als consultant voor onze opdrachtgevers.

Kijk eens om je heen op de projectvloer bij een groot infra- of bouw project. Het valt op dat er veel diversiteit heerst. Wel alle generaties zijn aanwezig, maar het aantal vrouwen is klein. Bij de Babyboom Generatie is de vrouwelijke vertegenwoordig nihil, of gewoon niet bestaand. Bij de generaties daaropvolgend gaat het wel een stukje beter, maar nog steeds allemaal minimaal. Het is interessant om jezelf af te vragen wat deze vrouwen dan voor een functie bekleden. Vaak is dit administratief, leidinggevend is echt uniek. Deze vrouwen hebben al een ongelooflijke horde genomen om überhaupt in een projectorganisatie te werken, en dan ook nog eens in de bouw, wat toch – na de IT branche – één van de minst vrouwelijke branches is om in te werken.

Dan zijn er nog de vooroordelen tegenover vrouwen op een leidinggevende functie

Sommige mensen zullen denken: “In het ziekenhuis werken toch ook meer vrouwen als verpleegkundige?” of, “Mijn kapper is ook vaak een vrouw, dus waar maak je je druk om, de bouwwereld is nu eenmaal een mannenwereld”.

Dit klopt inderdaad voor mensen die de bouwwereld alleen zien als een groep stoere, rokende en koffie drinkende mannen, die door weer en wind in hun werkkleding zwaar werk aan het doen zijn (ik schrijf dit blog overigens tijdens een sneeuwstorm waardoor mijn respect voor deze mannen weer eens bevestigd wordt). Natuurlijk plaatsen we eerder mannen in dit hokje dan vrouwen, wat overigens niet onlogisch is. Biologisch zijn wij nu eenmaal anders en hebben we andere voorkeuren, hier twist ik ook niet over. Desalniettemin kunnen we niet de hele bouwwereld in dit hokje plaatsen, want er zijn nog veel meer afdelingen betrokken bij een project. Op kantoor waar de strategieën, ontwerpen, risico’s, beheersmethodes, enzovoorts worden bedacht, is een hele andere dynamiek dan op de bouwplaats zelf. Geen stoere, rokende mannen. Alleen koffiedrinkende mannen. Dus waarom zien we dat ook hier de vrouw ondervertegenwoordigd is? Zijn mannen dan toch niet zo toegankelijk voor vrouwen, of zijn we dan toch bevooroordeeld en kiezen als leiders vaak voor een man?

Wil je weten waar jouw (onbewuste) oordeel naar uit gaat?

Test je eigen vooroordeel door op onderstaande knop te klikken!

Hierboven zie je een plaatje van het maatschappelijk vooroordeel tegenover vrouwen en mannen met alpha vs. bèta opleidingen. Deze Harvard test is gemaakt door ongeveer 300.000 personen. De resultaten liegen er niet om!

Ik zie hier overigens ook een taak weggelegd voor onze overheid. Er zijn wel wat activiteiten gaande om vrouwen de techniek in te krijgen, maar het kan nog veel beter. Helaas loopt onze overheid ook onverhoopt achter .. We hebben nog nooit een vrouwelijke Minister President gehad, geen enkele partij heeft een vrouwelijk leider (behalve PvdD), en dan is ook nog eens het aantal kamerleden met een bèta-achtergrond op twee handen te tellen (van de 150).

Wat zeggen de statistieken over vrouwen met een technische opleiding?

Oké, je kunt zeggen dat er procentueel dus minder vrouwen afstuderen van een technische opleiding. Dit klopt, als we kijken naar de CBS cijfers. Volgens het CBS is ongeveer 31% van de afgestudeerde technische HBO en WO’ers vanaf 2010 tot 2015 een vrouw (1 op 3 dus). Een volgende vraag bij projectmanagement is: moet je voor alle projectfuncties een technische achtergrond hebben? Of een andere vraag, komt deze 31% overeen met de hoeveel vrouwen op (leidinggevende) projectfuncties?

Ik weet dat stereotypering niet altijd goed is, maar laten we heel even de voornamelijk vrouwelijke en mannelijke eigenschappen neerzetten:

Vrouwelijke eigenschappenMannelijke eigenschappen
SympathiekCompetitief
KalmAvontuurlijk
GevoeligAgressief
SteunendMoedig
AardigDominant
VerzorgendBloeit op onder druk

 

Als je naar projectbeheersing kijkt, zijn een teveel aan mannelijke eigenschappen een groot risico voor de controle op een project. De vrouwelijke eigenschappen zijn juist andersom en meer risicomijdend met een focus op de mens.

Ervaring leert dat tijdens stressvolle projecten voornamelijk de mannelijke eigenschappen de overhand krijgen, waardoor de focus is gericht op uitvoering. Het broodnodige beheersen van processen, risico’s, kosten, enzovoorts worden minder als prioriteit gezien. Immers ‘het bouwen moet doorgaan’. Maar helaas is hierdoor de kans op ernstig falen een stuk groter geworden.

Voordelen van een juiste balans

Een goede balans tussen mannelijke een vrouwelijke eigenschappen zal bijdragen aan een beter beheersbaar project, mits dit ook op leiderschapsniveau wordt toegepast. De tijd waar de ‘leiders’ schreeuwden, commandeerden en bevelen uitdeelden is inmiddels wel redelijk op zijn retour. Tegenwoordig neigen de leiderschapskwaliteiten meer naar inlevingsvermogen, sociale skills en een inspiratiebron zijn voor je team. Uiteraard wel met kennis.

Onderstaande meme trok laatst mijn aandacht, ik moest toch in mezelf lachen want ik kan op elke project waar ik heb gewerkt voorbeelden geven van alle punten. Het enthousiasme verdwijnt langzaam naarmate het project vordert en ‘uitdagingen’ moeilijker ontstaan, met alle negatieve gevolgen van dien. Misschien dat de vrouwelijke eigenschappen hier kunnen helpen ..?

Het is tevens een feit dat bedrijven met een hoger percentage vrouwen in het bestuur succesvoller zijn dan bedrijven met een lager percentage. Waarom zou dit op projecten anders werken? Ik denk, dat als we die balans beter weten te ontwikkelen in de projectmanagement wereld en vooral naar elkaar luisteren, er erg veel te winnen valt. Ik ben benieuwd welke bedrijven voor het eerst het licht gaan zien en hiermee successen binnen gaan halen.

Er is simpelweg geen enkel negatief aspect aan diversiteit behalve dat sommige bevooroordeelde mensen bang zijn voor hun baan. Ik zeg: Get over it, als je echt zo goed bent als jezelf zegt, dan hoef je niet bang te zijn.

Neem die vrouwen aan!

2019-01-25T09:46:44+01:00 23 januari 2019|Projectmanagement|