Dus je hebt dat felbegeerde sollicitatiegesprek binnengehaald? Yes!
Nu moet je echt aan de bak. De tips die we je hier geven helpen je zeker weten aan die nieuwe baan. Ready, set, go!
Eerste sollicitatiegesprek
Je krijgt bij de meeste bedrijven eerst een kennismakingsgesprek. Hieraan gaat vaak een telefonisch intakegesprek vooraf. Een sollicitatiegesprek, ook wel kennismakingsgesprek vindt plaats tussen jou en je hopelijk nieuwe werkgever. Dit gesprek voer je met je toekomstige meest directe leidinggevende en een recruiter. Is het bedrijf wat kleiner dan zit je hier zelfs met de directeur/directrice om de tafel!
Tijdens dit gesprek gaat het om jou als persoon. De grootste vraag voor de persoon aan de andere kant van te tafel is: “Pas jij binnen onze organisatie?”. Tijdens jouw eerste gesprek worden vragen gesteld over jouw persoonlijkheid, je achtergrond en gaat het om de indruk die je maakt. Zo kan jouw nieuwe baas toetsen of jij als persoon bij de organisatie past.
Tweede sollicitatiegesprek
Heb jij een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Dat betekent dat jij je eerste gesprek doorstaan hebt en je je nu mag voorbereiden op de inhoudelijke zaken passende bij de functie. Tijdens dit gesprek ga je dieper in op het bedrijf en jouw (zeker weten in de pocket) nieuwe functie. Ook wordt jouw kennis binnen de sector besproken en wat jouw bijdrage hieraan zal zijn.
Arbeidsvoorwaardengesprek
Ben je gebeld of heb jij een mailtje gekregen na je tweede gesprek? Yes, je mag je contract gaan bespreken. Tijdens dit arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je met je nieuwe werkgever alle voorwaarden binnen de organisatie. Ook is dit het moment voor salarisonderhandelingen.
Nog geen sollicitatiegesprek?
Bekijk onze vacatures hier en ga op zoek naar je ideale baan!
Voorbereiden op je sollicitatiegesprek
Niets is zo belangrijk dan je voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en je komt er geïnteresseerd door over. Maar hoe doe je dat?
Online voorbereiden
Hoe beter je je ingelezen hebt, hoe meer indruk je maakt. Dus, bekijk de website en social media van het bedrijf en vergeet het ook niet even te googlen. Zo kom je te weten wat het bedrijf precies doet, waar de expertises liggen, de tone-of-voice, de missie en doelstellingen voor de toekomst. Probeer een zo volledig mogelijk beeld van de organisatie te creëren. Zo kun je erna voor jezelf relevante vragen opstellen, waar je online geen antwoord op kunt vinden. Op die manier laat je zien dat jij er moeite voor doet om deze baan te krijgen.
Als je tijdens je online voorbereiding de volgende vragen kunt beantwoorden zit je goed:
- Wat is het voor bedrijf? In welke sectoren zijn zij werkzaam? Wat is de grootste afnemer? Wat zijn de missie en visie van het bedrijf?
- Wat vind ik hier leuk of goed aan? En waarom?
- Welke doelgroep spreekt het bedrijf aan en hoe doen zij dat?
- Wat voor specifieke functie eisen zijn er? Begrijp ik deze eisen? Aan welke van deze eisen voldoe ik? En welke spreken mij het meeste aan?
- Op welke manier voldoe ik aan die eisen? En hoe kan ik dat duidelijk maken aan de hand van mijn ervaring?
Wie is je gesprekspartner?
Wil je het echt goed aanpakken? Kijk dan online ook even je gesprekspartner(s) op. Doe dit op google, maar gebruik hier bijvoorbeeld ook LinkedIn of Facebook voor. Zo herken jij precies wie je tegenover je hebt zitten en weet je diegene zijn achtergrond. Ja, we weten dat diegene kan zien dat we hun profiel opgezocht hebben. En dat is nu juist een pluspunt! Zo lijk jij niet alleen geïnteresseerd maar ook supergoed voorbereid op je gesprek. Wil je toch niet dat dit zichtbaar is op je profiel? Dan kun je dit in je privacy instellingen in LinkedIn onder ‘Privacy’ > ‘Opties voor het bekijken van profielen’ wijzigen naar privémodus.
Je daadwerkelijke gesprek, waar let je op?
Wist je dat iemand jou persoonlijkheid in maar 33 milliseconde letterlijk van jouw gezicht af kan lezen? Dan weet je ook wel dat jouw eerste indruk bij je sollicitatie het allerbelangrijkst is. Dit begint natuurlijk bij je cv check, dus zorg dat jouw cv helemaal in orde is. Kijk hier voor ons artikel ‘7 Stappen voor het maken van een goed cv‘ om te kijken of jouw cv aan alle eisen voldoet.
Terug bij jouw eerste gesprek. Lees de stappen hieronder en kijk waar recruiters op letten, nog voordat je ook maar één woord hebt gezegd. Dit zijn de belangrijkste tips voor een goede indruk bij je sollicitatie. Je zult merken dat je sommige punten al beheerst, goed! Don’t worry als dit niet zo is. Je hoeft hier echt niet allemaal aan te voldoen, maar hoe meer hoe beter natuurlijk! Let op minimaal 3 items tijdens je gesprek, dan komt het sowieso helemaal goed.
- Wees beleefd. Stel jezelf altijd voor en zeg ‘u’ als de situatie daarom vraagt.
- Geef een gemeend compliment. Zo breek je het ijs! Let wel op het soort compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de locatie. Dat is beter dan de blouse van degene aan de andere kant van de tafel.
- Houd de deur open. Dat geeft aan dat jij uit jezelf hulp wilt aanbieden. Werkt altijd!
- Denk aan je houding. Leun richting de tafel en let erop dat je je armen niet over elkaar doet. Dat wekt geslotenheid en desinteresse op.
- Ook attent: namen onthouden. Je hebt ze al opgezocht op LinkedIn, dan onthou je de namen van je gesprekspartners zeker weten. Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken.
- Straal rust en zelfvertrouwen uit. Maar laat het geen arrogantie lijken.
- Luister naar je gesprekspartner voordat je begint te praten. Je komt er sympathiek mee over. Laat degene uitpraten en maak nog niet meteen een antwoord op. Want tot diegene klaar is en geef dan rustig antwoord.
- Lach! Met een leuke lach heb je die extra punten al binnen!
- Weet je het antwoord niet? Geen probleem. Geef dit gewoon aan. Je kan niet overal een antwoord op hebben ;).
Succes!