7 Tips voor een goed cv
Je gaat solliciteren. Natuurlijk wil je opvallen tussen die grote stapel cv’s op het bureau van jouw favoriete werkgever! Maar hoe doe je dat? Is het je foto, de kleuren, het taalgebruik? Wij vertellen je in 7 simpele stappen hoe jij een cv maakt wat niet onderop maar bovenop de stapel beland.
Hou vooral deze tips voor jezelf – je wil natuurlijk niet dat alle cv’s op die tafel er zo uit gaan zien – en fingers crossed voor die nieuwe baan!
7. De volgorde van jouw cv basis
Een cv is in de basis opgebouwd uit jouw personalia, opleidingen en werkervaring. Bij het omschrijven van je personalia vermeldt je je naam, adres, woonplaats en leeftijd. Vraagt de onderneming meer in haar vacature? Voeg dit dan ook toe. Vermeld daarna welke opleidingen je gevolgd hebt en wat je werkervaring tot nu toe is. Deze drie zaken zijn het belangrijkste gedeelte van een cv.
De extraatjes die jij in je cv kunt vermelden zijn je softwarekennis en competenties die jij bezit en bijvoorbeeld je cursussen en hobbies. Let erop dat je ook deze volgorde aanhoudt om een zo makkelijk en leesbaar mogelijk cv op te bouwen. En zo komen we bij het volgende punt aan.
6. Competenties!
Competenties. Je hoort het waarschijnlijk overal, maar wat zijn dat nu eigenlijk?
Volgens veel van onze opdrachtgevers en connecties in de branche zijn competenties: Kwaliteiten en vaardigheden die iemand heeft ontwikkeld. Meer over competenties vind je op carrièretijger.
In jouw cv beschrijf je de top 3 competenties die centraal staan in jouw werk en mogelijk ook in het profiel dat gevraagd wordt. Onderbouw waarom deze voor jou en voor de werkgever belangrijk zijn en hoe je deze beheerst en in de praktijk brengt.
5. Hoeveel pagina’s?
Dit is al jaren een twijfel puntje voor veel sollicitanten. Hou ik mijn cv kort en op 1 of maximaal 2 pagina’s of vermeldt ik alles en wordt mijn cv 4 pagina’s lang?
Een opdrachtgever ziet liever een overzichtelijk cv waarin jij volledig vertegenwoordigd bent, dan een kort en bondig cv waar nét niet genoeg informatie in staat. Dat kan er zomaar voor zorgen dat jij die felbegeerde functie niet krijgt, terwijl je perfect in het plaatje past!
Schrijf alles op waarvan jij denkt dat het belangrijk is voor je nieuwe werkgever. Werk je rollen binnen je oude werkgever(s) uit, geef taken en verantwoordelijkheden weer. Heb jij een goede stage gelopen passend bij je nieuwe werk? Schrijf dit erbij! Hij of zij wil jou leren kennen en jouw cv is het eerste wat diegene zal zien. Is jouw cv daardoor 4 pagina’s lang? Geen probleem!
4. Schrijf naar de vacature
We kennen het allemaal, je solliciteert regelmatig want je wil graag een nieuwe leukere baan waarbij je meer gaat verdienen en de meest gunstige arbeidsvoorwaarden krijgt. Na een aantal afwijzingen wordt je slordiger, je bent minder kieskeurig en wilt vooral graag weg bij je huidige baan en een nieuwe start maken bij een andere werkgever. Je cv wordt eenmalig aangepast en blijft daarna bij elke sollicitatie hetzelfde.
Tijd voor verandering! We hebben het al eerder gezegd, pas je cv aan op de vacature waar jij op solliciteert. Benoem werkervaring, cursussen en competenties aan de hand van de nieuwe functie. Is het niet relevant? Laat je het weg voor deze sollicitatie.
3. Jouw professionele foto
Elke werkgever zoekt potentiële kandidaten op via social media. Hier krijgt men naast het cv en de motivatiebrief een indicatie hoe het karakter van deze persoon is nog voordat hij of zij op gesprek is geweest. Wees dit voor met een professionele foto op jouw cv!
Naast een passende cv inhoud wil je nieuwe werkgever dus ook graag een foto van jou zien. Daarnaast ziet jouw cv er alleen maar professioneler uit met een goede profielfoto op het voorblad.
2. Persoonlijke tekst
Het belangrijkste gedeelte van jouw cv: een persoonlijke tekst met daarin informatie over jou en je vaardigheden. Jouw nieuwe werkgever kan zo snel lezen wie jij bent en waar je goed in bent. Nu zul je denk “ah ja tuurlijk!”, maar hoe schrijf je kort op wie je bent en wat je kunt? De volgende richtlijnen geven jou een idee van de vragen die je met dit stukje tekst kunt beantwoorden.
Wie ben ik?
- Welke persoonskenmerken zijn voor mij typerend?
- Welk gedrag vertoon ik in bepaalde situaties
Wat maakt mij uniek?
- Welke opvattingen hebben anderen over mijn kwaliteiten?
Waar ben ik goed in?
- Wat doe ik graag?
- Over welke kennis en vaardigheden beschik ik?
- Welke prestaties heb ik geleverd?
- Welke activiteiten stonden centraal in mijn werk de afgelopen periode?
Wat zijn mijn ambities en/of doelen?
Vaak helpt het om wat hulp in te schakelen van je collega’s, vrienden of familie. Stel aan hen de hoofdvragen en soms kom je dan tot hele nieuwe inzichten. Schrijf je tekst verder in de 1e persoon. Zo komt jouw tekst echt persoonlijk over bij je nieuwe werkgever! Bezit je de eigenschappen die er gezocht worden! Yes, extra punten voor jou. Benoem deze dan hier en geef aan waarom jij deze bezit en waar dit uit blijkt. Voorkom verder clichés zoals ik ben een spin in het web of ik heb een passie voor .. En vermijdt het openen van een zin met Ik.
Profieltekst voorbeeld
De marketingwereld verandert continu, vooral online. Als commerciële denker en doener gaat mijn hart daarvan sneller kloppen! Kansen spotten om het nét iets beter te doen dan de concurrent, dat is waar ik energie van krijg. Zo zorg ik ervoor dat klanten blijven terugkomen, ook in de toekomst.
1. Opmaak
Tot slot, het belangrijkste, de opmaak. Je kunt jouw cv in verschillende programma’s opstellen. Het makkelijkste is natuurlijk een simpel Word bestandje. Maar net zoals jij dit gemakkelijk vind, denken andere sollicitanten er ook zo over. Zo valt jouw cv dus niet op tussen al die andere cv’s op de stapel.
Hoe dan?
Maak allereerst een voorblad. Dit trekt in één oogopslag de aandacht. Vermeld hierop je voor- en achternaam, adresgegevens, e-mail, telefoonnummer, je foto en je functietitel. Geef hier kort maar duidelijk je persoonlijke tekst weer en je belangrijkste competenties.
Werk voor de opmaak met gekleurde vlakken, aparte maar duidelijke lettertypes, illustraties en bijvoorbeeld opsommingen. Hiervoor kun je nog altijd Word aanhouden, maar zal je cv wel opvallen! Hoe doe je dit? Een ideaal programma voor het ontwerpen van een mooie lay-out voor je Word cv is Canva. Exporteer je gemaakte template naar Word en voilà, je kan je cv zo vaak aanpassen als je wilt in je eigen Word template!
Ben je wat meer thuis in design programma’s? Gebruik dan een programma zoals Adobe InDesign of Illustrator en maak je eigen template voor je cv. Deze kun je ook zo vaak aanpassen als je wilt. Zo lang je rekening houdt met alle belangrijke eigenschappen uit deze blog, lig jij gegarandeerd bovenop die stapel cv’s!