Deze drie vragen krijg jij gegarandeerd tijdens je eerste sollicitatiegesprek!
Daar zit je dan. Klaar voor het eerste sollicitatiegesprek en volledig voorbereid. Je weet precies wat het bedrijf doet, wat in de vacature staat, wie er tegenover je zit en hoe je die goede indruk achterlaat. Maar welke vragen je gesteld krijgt blijft een verrassing. Dat maakt het ook gelijk zo spannend! En dan krijg je de vraag: “Vertel eens iets over jezelf” gevolgd door de klassieke vraag “Waarom wil je hier werken?” en “Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?”.
Wat voor antwoord moet je hierop geven, zodat je (heel belangrijk) de waarheid spreekt en tegelijkertijd je werkgever jou als ideale kandidaat ziet? Natuurlijk is jouw antwoord voor elke baan anders, maar om je toch een richtlijn te geven hebben we hieronder een aantal voorbeeld-antwoorden voor je opgesomd.
Vertel eens iets over jezelf?
Hier vertel je wie jij bent, wat je doet, waar je goed in bent en welke interesses je hebt. Zo krijgt het bedrijf een goed beeld van jouw achtergrond. Deze pitch kun je aan het eind weer herleiden naar de organisatie door een voorbeeld te geven uit de vacature.
“Ik ben Jeroen, 36 jaar oud en ik kom uit Rotterdam. Ik werk op dit moment als adviseur projectbeheersing bij een infra bedrijf in Amsterdam. In mijn vrije tijd tennis ik graag, het liefst dubbelspel en toernooitjes. Ik hou van wandelingen en uitjes met mijn vrouw en twee kinderen, verder spreek ik af met vrienden en speel ik drums in een bandje. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en maak makkelijk contact.”
“Omdat ik op zoek ben naar een manier om mijn kennis te blijven ontwikkelen en daarbij de interesse heb om te werken voor meerdere opdrachtgevers, heb ik naar deze functie gesolliciteerd. Zo kan ik via jullie netwerk mezelf blijven ontwikkelen.”
Waarom wil je hier werken?
Jouw toekomstige werkgever stelt je deze vraag om te kijken hoe graag jij deze baan wilt. Zo kan hij of zij zien of jij gemotiveerd bent en of je je goed hebt voorbereid. Als jij het bedrijf goed hebt gecheckt, kun jij namelijk vertellen dat de bedrijfscultuur goed bij je past. Of dat je je aansluit bij hun visie. Of dat de functie precies is wat jij leuk vindt en altijd al hebt willen doen. Maar ook dat je met jouw kennis, ervaring en/of opleiding een steentje kunt bijdragen aan het bedrijf.
Bedenk tijdens je voorbereiding goed waarom je wil werken bij dit bedrijf. Neem de gehele online voorbereiding uit ons artikel over sollicitatievoorbereiding serieus en deze vraag is sowieso in the pocket!
Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Tijdens je sollicitatiegesprek vragen recruiters 9 van de 10 keer om drie goede en drie slechte eigenschappen. Zo kunnen ze beoordelen hoe jouw zelfkennis is en of jij bij de openstaande functie past. Tip: herinner die punten die bij jou passen uit de vacaturetekst. Deze kun je hier gebruiken om aan te tonen dat jij geschikt bent voor deze functie!
Goede eigenschappen
Vind je dit lastig? Hier zijn wat goede eigenschappen waar jij uit kunt kiezen:
Doorzettingsvermogen –Zich gedurende langere tijd intensief met een taak bezig kunnen houden, ook bij tegenslag. Volharden in een plan totdat het beoogde doel bereikt is.
Doelen stellen –Concreet en meetbaar aangeven wat het te bereiken doel is, in welke termijn dit bereikt moet worden en op welke wijze.
Integriteit – Handhaven van algemeen aanvaarde sociale en ethische normen in activiteiten die met de functie te maken hebben.
Resultaatgerichtheid –Zich ondanks problemen, tegenslag, tegenwerking of afleiding blijven richten op het bereiken van het doel.
Stressbestendigheid –Effectief blijven presteren onder tijdsdruk, druk van meerdere of moeilijke taken, sociale druk of bij tegenslag, teleurstelling, tegenspel of crises.
Zelfontwikkeling –Inzicht verwerven in eigen identiteit, waarden, sterke en zwakke kanten, interesses en ambities en op basis hiervan acties ondernemen om zo nodig competenties verder te ontwikkelen.
Creativiteit –Met oorspronkelijke oplossingen komen voor problemen die met de functie verband houden. Nieuwe werkwijzen bedenken ter vervanging van oude.
Klantgerichtheid – Onderzoeken van wensen en behoeften van de klant en hier ook naar handelen.
Initiatief –Problemen of belemmeringen signaleren en zo snel mogelijk oplossen. Alert zijn en anticiperen op kansen, nieuwe situaties of problemen en er in een vroeg stadium naar handelen.
Delegeren –Eigen beslissingsbevoegdheden en verantwoordelijkheden op duidelijke wijze toedelen aan de juiste medewerkers.
Let erop dat je hoe dan ook je keuzes kan onderbouwen. Geef voorbeelden en probeer ze toe te passen op de organisatie waar jij solliciteert!
Slechte eigenschappen
Over het algemeen zijn veel mensen bang om hun slechte eigenschappen bloot te geven tijdens een sollicitatiegesprek. Het is juist goed als je slechte eigenschappen van jezelf kunt noemen. Net als bij goede eigenschappen, is het handig om een voorbeeld bij de hand te hebben bij de drie slechte eigenschappen die je kiest. Daarnaast is het slim om meteen te bedenken hoe je hieraan kunt werken.
Weet jij niet goed wat jouw slechte eigenschappen zijn? Vraag je vrienden of familieleden eens om hun feedback. Hier komen altijd interessante uitkomsten uit. Benoem tijdens je gesprek ook dat je dit hebt gedaan:
“Mijn vrienden zeiden dat ik vaak conflicten uit de weg ga. Daar let ik nu extra op door ..”
Extra vragen om je voor te bereiden op je eerste sollicitatiegesprek
Naast de vaste vragen die jij bij bijna elk sollicitatiegesprek mag verwachten, zijn er natuurlijk nog veel meer vragen die je kan krijgen. Om je nog wat verder op weg te helpen geven we je hier nog wat meer voorbeelden:
Vragen over jou
- Wat zijn je hobby’s?
- Waar zie je jezelf over 5 jaar?
- Hoe ziet je droombaan eruit?
- Wat motiveert jou?
- Hoe zouden je huidige collega’s je omschrijven?
- Welke rol neem jij aan in een team?
- Noem een voorval waarbij je het niet eens was met je werkgever. Wat deed je toen?
- Vertel over een grote fout die je hebt gemaakt op je werk. Hoe heb je dit opgelost?
- Noem een voorval waarbij een klant heel boos was. Hoe ben je hiermee omgegaan?
- Wat doe je als je manager het niet eens is met je idee en er niet akkoord mee wil gaan?
- Wat doe je als twee collega’s je om hulp vragen en je maar één van hen kunt helpen?
- Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied?
Vragen over je opleiding
- Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
- Wat voor type student was je?
- Als je nu begon met studeren, zou je dan dezelfde studie kiezen? Waarom (niet)?
- Wat was het onderwerp van je scriptie/afstudeerproject? Vertel hier eens iets over.
- Als je lang over je opleiding hebt gedaan: waarom heb je studievertraging opgelopen?
Vragen over je werkervaring
- Waarom wil je stoppen met je huidige baan?
- Waarom heb je gekozen voor je vorige functies en werkgevers?
- Wat waren je belangrijkste werkzaamheden op je huidige of vorige werkplek?
- Welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden had je in je vorige functies?
- Waarom heb je voor een andere sector gekozen ten opzichte van je vorige werkgever?
- Aan welke projecten heb je gewerkt en op welk project ben je het meest trots?
- Welke resultaten heb je behaald? Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
- Waarom ben je in het verleden al zo snel van baan veranderd?
Vragen over de functie
- Waarom solliciteer je op deze functie?
- Wat spreekt je wel/niet aan in deze functie?
- Hoe ziet volgens jou je dagindeling eruit als je deze functie vervult?
- Wat wil je bereikt hebben in deze functie over 3 maanden? En wat over een jaar?
- Welke kwaliteiten heb je volgens jou nodig om deze functie te vervullen?
- Zie je jezelf in een leidinggevende functie? Waaruit blijkt je talent voor leiderschap?
- Als je opleiding niet aansluit op de baan: waarom denk je toch geschikt te zijn?
- Kun je voorbeelden geven waaruit blijkt dat jij die kwaliteiten in huis hebt?
- Hoeveel tijd denk je nodig te hebben om je in te werken in deze functie?
- Waarom wil je geen baan die beter aansluit op je opleiding?
- Waarom denk je de juiste persoon te zijn voor deze functie?
- Ben je bereid een opleiding of bijscholing te volgen?
- Welk startsalaris verwacht je voor deze baan?
- Hoe lang zie je jezelf hier werken?
Vragen over het bedrijf
- Waarom wil je specifiek bij ons komen werken?
- Vertel eens wat je al weet over ons bedrijf. Wie zie jij als onze concurrenten?
- Wat voor producten of diensten leveren wij en wat kun jij daarvoor betekenen?
- Noem een paar ontwikkelingen in de markt die relevant zijn voor deze functie.
Afsluitende vragen over je sollicitatie
- Heb je nog meer sollicitaties lopen?
- Wat is je opzegtermijn bij je huidige werkgever?
- Wat is de reden van het gat op je cv tussen .. en .. ?
- Wat vond je zelf van het gesprek?
Er is geen standaard antwoord
Natuurlijk is er geen fout antwoord op de vragen die je krijgt tijdens je sollicitatiegesprekken. Je antwoord is persoonlijk en eerlijkheid is het allerbelangrijkst. ‘Dat weet ik niet’ is ook een antwoord. Weet je het antwoord niet omdat je je daarin nog moet verdiepen als je er werkzaam bent, dan waardeert je nieuwe baas dit alleen maar meer. Hoe dan ook, zeg geen dingen die niet waar zijn. De persoon aan de andere kant van de tafel heeft al genoeg sollicitatiegesprekken gevoerd en prikt hier zo doorheen.
Zelf vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek
Aan het einde van je sollicitatiegesprek krijg je de vraag “Heb je zelf nog vragen?”. Dit is voor jou de ideale kans om nogmaals te laten zien dat je je geheel voorbereid hebt. Stel vragen die tijdens het gesprek nog niet beantwoord zijn. Deze heb je in je voorbereiding allemaal opgeschreven en dus heel snel tevoorschijn getoverd.
Let op dat je nog niets vraagt over salaris, auto van de zaak of bijvoorbeeld je laptop. Dat komt tijdens je tweede gesprek of je arbeidsvoorwaardengesprek vanzelf aan bod.
Good luck!